• امروز : یکشنبه - ۳۰ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 19 January - 2025

اخبار ویژه

عبداللهی نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی گفت :کوتاهی از هیچ دستگاهی در زمینه نهضت مسکن ملی پذیرفته نیست/ به جد پیگیر حل مشکلات اراضی  پلاک ۱۰۱ و پروژه مسکن ملی مرودشت می باشم امام جمعه مرودشت گفت:مدیریت آمریکا به مثابه طبل توخالی می باشد / شاهچراغ افتخار ایران اسلامی است عبداللهی نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی گفت:چرا شهرستان مرودشت با داشتن این همه ظرفیت دانشگاه علوم پزشکی ندارد؟/ حوزه سلامت مردم جای سیاسی کاری نیست پیکر جانباز ۷۰ درصد بختیار جباری فرد در جوار فرزندش آرام گرفت امام جمعه مرودشت گفت :یمن به عنوان یکی از محور های اصلی مقاومت در منطقه می باشد/حضرت زینب (س) الگوی تمام عیار جهاد تبیین می باشد فرماندار ویژه شهر ستان مرودشت خواستار تشکیل کارگروه اجتماعی و فرهنگی ویژه شد امام جمعه مرودشت گفت :حجاب آبرو،عصمت،عفت ، عزت و شخصیت برای زنان است / حضور جوانان در اعتکاف باعث بلااثر شدن توطئه های دشمنان خواهد شد  طهماسبی سکاندار فرمانداری ویژه شهرستان مرودشت شد

10

کشف کتیبه‌ای جدید درباره نجوم و گاهشماری در مرودشت

  • کد خبر : 1149
  • ۲۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۲
کشف کتیبه‌ای جدید درباره نجوم و گاهشماری در مرودشت
در نقش رستم از دیرباز نقش برجسته‌های دوره عیلامی، هخامنشی و ساسانی، آرامگاه‌های هخامنشی، ساختمان موسوم به کعبه زرتشت و همچنین سنگ‌نوشته‌های متعددی از دوره‌های تاریخی به جای مانده که هر تماشاگری را سرشار از ذوق و شادی می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری افق مرودشت،نقش رستم مرودشت در استان فارس دربردارنده یکی از زیباترین و متنوع‌ترین آثار تاریخی ایران است که هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی از آن دیدن می‌کنند. در این مکان از دیرباز نقش برجسته‌های دوره عیلامی، هخامنشی و ساسانی، آرامگاه‌های هخامنشی، ساختمان موسوم به کعبه زرتشت و همچنین سنگ‌نوشته‌های متعددی از دوره‌های تاریخی به جای مانده که هر تماشاگری را سرشار از ذوق و شادی می‌کند. اخیرٱ سنگ‌نوشته‌های متعددی بر فراز کوهستان نقش رستم به وسیله پژوهشگران بومی کشف شده که به تدریج در همایش‌ها و مقالات علمی در حال انتشار است.

ابوالحسن اتابکی (پژوهشگر آزاد) درباره کشف این کتیبه‌ها گفت: یکی از این کتیبه‌ها که به اتفاق آقای حبیبی و خانم ابراهیمی کشف نمودیم، سنگ‌نوشته‌ای درباره نجوم و گاهشماری است که در دو سطر کوتاه به خط «پهلوی کتابی» بر روی سنگ‌های هموار کوهستان به نگارش درآمده است. رسم الخط کتیبه و نحوه نگارش آن نشان می‌دهد که این سنگ‌نوشته در اواخر دوره ساسانی به وسیله کاتبان محلی از اهالی شهر استخر یا ساکنان قلعه نقش رستم بر فراز کوهستان نگاشته شده است.

اتابکی بر این باور است که واژه «فراراست» که در این سنگ نوشته به کار رفته در متون اوستایی و پهلوی، تنها برای پیمایش زاویه‌ای آسمان به کار رفته است. وی به استناد از  کتاب «آثارالباقیه و قرون خالیه» ابوریحان بیرونی آشکار می‌کند که واژه فراراست یا معادل آن «ذراع» برای اندازه گیری میان ستارگان، صورت‌های فلکی و فاصله میان دو نقطه که بروی دو نصف النهار قرار گرفته‌اند نیز به کار می‌رفته است. ترجمه این سنگ نوشته که به تازگی در مجله «پژوهشنامه تمدن ایرانی» دانشگاه کرمان به چاپ رسیده، چنین است:

«بیست و دو فراراست (ذراع) شمردن، سوی کنش نافرمانی» 

 

لینک کوتاه : http://ofoghemarvdasht.ir/?p=1149

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.