• امروز : سه شنبه - ۳۰ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 20 May - 2025

اخبار ویژه

امام جمعه مرودشت گفت :ساده زیستی و حضور در بین مردم مناطق محروم از ویژگی های شاخص شهید جهمور بود/ بی توجهی به فریضه امر به معروف و نهی از منکر زمینه گسترش فساد در جامعه خواهد شد دیدار رئیس اداره راه و شهرسازی مرودشت و پیمانکار جدید پروژه ۳۳۴۴واحدی مرودشت با امام جمعه و دادستان مرودشت اسفندیاری به عنوان رئیس بانک ملی در حوزه های مرودشت ،ارسنجان ،پاسارگاد وزرقان منصوب شد امام جمعه مرودشت گفت :بسیج سازندگی نماد محرومیت زدایی و خدمت به محرومان است /جمعیت هلال احمر یکی از نهاد های مورد وثوق مردم است رئیس مسکن وشهرسازی مرودشت گفت : پروژه ۳۴۴۴ واحدی سکاف با پیمانکار جدید خود شروع به کار خواهد کرد / مردم در دام افراد سود جو ودلال قرار نگیرند پروژ های مسکن ملی با قدرت در حال روند اجرایی می باشد مراسم تکریم و معارفه دادستان عمومی وانقلاب مرودشت برگزار شد امام جمعه مرودشت گفت :شورا ها سهم بسزای در ساختار حاکمیت ومردم سالاری دارند /عرصه کار وکارگری یک حرکت جهادی محسوب می شو مدیر کل راه و شهرسازی فارس از افزایش تسهیلات ودیعه مسکن برای مستأجران به ۲۱۰ میلیون تومان در مرکز استان در سال ۱۴۰۴ خبر داد

14

کشف کتیبه‌ای جدید درباره نجوم و گاهشماری در مرودشت

  • کد خبر : 1149
  • ۲۱ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۲
کشف کتیبه‌ای جدید درباره نجوم و گاهشماری در مرودشت
در نقش رستم از دیرباز نقش برجسته‌های دوره عیلامی، هخامنشی و ساسانی، آرامگاه‌های هخامنشی، ساختمان موسوم به کعبه زرتشت و همچنین سنگ‌نوشته‌های متعددی از دوره‌های تاریخی به جای مانده که هر تماشاگری را سرشار از ذوق و شادی می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری افق مرودشت،نقش رستم مرودشت در استان فارس دربردارنده یکی از زیباترین و متنوع‌ترین آثار تاریخی ایران است که هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی از آن دیدن می‌کنند. در این مکان از دیرباز نقش برجسته‌های دوره عیلامی، هخامنشی و ساسانی، آرامگاه‌های هخامنشی، ساختمان موسوم به کعبه زرتشت و همچنین سنگ‌نوشته‌های متعددی از دوره‌های تاریخی به جای مانده که هر تماشاگری را سرشار از ذوق و شادی می‌کند. اخیرٱ سنگ‌نوشته‌های متعددی بر فراز کوهستان نقش رستم به وسیله پژوهشگران بومی کشف شده که به تدریج در همایش‌ها و مقالات علمی در حال انتشار است.

ابوالحسن اتابکی (پژوهشگر آزاد) درباره کشف این کتیبه‌ها گفت: یکی از این کتیبه‌ها که به اتفاق آقای حبیبی و خانم ابراهیمی کشف نمودیم، سنگ‌نوشته‌ای درباره نجوم و گاهشماری است که در دو سطر کوتاه به خط «پهلوی کتابی» بر روی سنگ‌های هموار کوهستان به نگارش درآمده است. رسم الخط کتیبه و نحوه نگارش آن نشان می‌دهد که این سنگ‌نوشته در اواخر دوره ساسانی به وسیله کاتبان محلی از اهالی شهر استخر یا ساکنان قلعه نقش رستم بر فراز کوهستان نگاشته شده است.

اتابکی بر این باور است که واژه «فراراست» که در این سنگ نوشته به کار رفته در متون اوستایی و پهلوی، تنها برای پیمایش زاویه‌ای آسمان به کار رفته است. وی به استناد از  کتاب «آثارالباقیه و قرون خالیه» ابوریحان بیرونی آشکار می‌کند که واژه فراراست یا معادل آن «ذراع» برای اندازه گیری میان ستارگان، صورت‌های فلکی و فاصله میان دو نقطه که بروی دو نصف النهار قرار گرفته‌اند نیز به کار می‌رفته است. ترجمه این سنگ نوشته که به تازگی در مجله «پژوهشنامه تمدن ایرانی» دانشگاه کرمان به چاپ رسیده، چنین است:

«بیست و دو فراراست (ذراع) شمردن، سوی کنش نافرمانی» 

 

لینک کوتاه : http://ofoghemarvdasht.ir/?p=1149

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.